Kredit u cilju poravnanja

Bez autora
Mar 16 2010

Obezbjeđenje kredita od 22 miliona eura za održavanje proizvodnje u Kombinatu aluminijuma, za koji će Vlada dati garancije, jedan je od preduslova za završetak Ugovora o poravnanju. Nakon završetka Ugovora o poravnanju, biće organizovana Skupština akcionara KAP-a na kojoj će Vlada imenovati svog predstavnika. Vlada nije uspjela da obezbijedi kredit za poravnanje, tako da je za sada njen ulazak u KAP neizvjestan. Ugovorom o poravnanju, između Vlade i Centralno evropske-aluminijske kompanije (CEAC), stiču se uslovi da izvršna vlast preuzme polovinu akcija i da na prvoj narednoj Skupštini akcionara imenuje svog predstavnika u upravi KAP-a. Vlada ne obezbjeđuje kredit KAP-u, već je spremna dati garanciju za zaduženja, koja treba da obezbijedi uprava isključivo za održavanje proizvodnje i reprogram kreditnih obaveza fabrike. Budžetom za ovu godinu planirano je da Vlada izda garanciju KAP-u od ukupno 85 miliona eura, od čega je 22 miliona novo zaduženje isključivo za održavanje proizvodnje, a 63 miliona za reprogram kreditnih obaveza iz prethodnog perioda.

Kredit u cilju poravnanjaObezbjeđenje kredita od 22 miliona eura za održavanje proizvodnje u Kombinatu aluminijuma, za koji će Vlada dati garancije, jedan je od preduslova za završetak Ugovora o poravnanju, saopšteno je iz ministarstava finansija i ekonomije.

»Nakon završetka Ugovora o poravnanju, biće organizovana Skupština akcionara KAP-a na kojoj će Vlada imenovati svog predstavnika«, kazali su predstavnici ministarstava reagujući na saopštenje Sindikata KAP-a u kojem je navedeno da Vlada nije uspjela da obezbijedi kredit za poravnanje, tako da je za sada njen ulazak u KAP neizvjestan.

Ugovorom o poravnanju, između Vlade i Centralno evropske-aluminijske kompanije (CEAC), stiču se uslovi da izvršna vlast preuzme polovinu akcija i da na prvoj narednoj Skupštini akcionara imenuje svog predstavnika u upravi KAP-a.

Vlada, kako su objasnili njeni predstavnici, ne obezbjeđuje kredit KAP-u, već je spremna dati garanciju za zaduženja, koja treba da obezbijedi uprava isključivo za održavanje proizvodnje i reprogram kreditnih obaveza fabrike.

Iz ministarstava finansija i ekonomije podsjećaju da je budžetom za ovu godinu planirano da Vlada izda garanciju KAP-u od ukupno 85 miliona eura, od čega je 22 miliona novo zaduženje isključivo za održavanje proizvodnje, a 63 miliona za reprogram kreditnih obaveza iz prethodnog perioda.

»Trenutno se vode pregovori između KAP-a i zainteresovanih kreditora o kreditnom aranžmanu od 22 miliona eura, za koji će Vlada garantovati. O rezultatima pregovora, javnost će bti blagovoremeno obaviještena«, najavljeno je iz ministarstva.

Vlada je, kako je navedeno, sagledavajući opštu ekonomsku, kao i situaciju u kojoj se našao KAP, usljed posljedica ekonomske i krize u aluminijumskoj industriji, preduzela napore u cilju pronalaženja adekvatnog kreditnog partnera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik